Izdvojeno

Sandžaklije danas grade i razvijaju Sarajevo i BiH preko privrede i poduzetništva do nauke i kulture

Sandžaklije danas grade i razvijaju Sara…

EKREM LEKIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA GRAĐANA PORIJEKLOM IZ SANDŽAKAViše ...

OSUDA-REAKCIJA na izjavu g-dina Zdravka Krivokapića, predsjednika Vlade Crne Gore

OSUDA-REAKCIJA na izjavu g-dina Zdravka …

  Povodom izjave Željke Cvijanović, a u vezi poziva predsjednika Vlad...

Nastanak imena Bihor se po dosadašnjem saznanjima ne može tačno utvrditi. Međutim, pretpostavlja se da je dobio ime po gradu koji je nastao u XIV vijeku a nalazi se u blizini Bioče. Postoji predanje kako je Bihor ime dobio zapravo po beharu koji ga prekrije u ranim proljećnim danima. Bihor se sastoji od dvije cjeline: Gornjeg i Donjeg Bihora. Gornji Bihor je prostor koji administrativno pripada opštini Berane, a Donji Bihor pripada opštini Bijelo Polje. Centar Gornjeg Bihora je Petnjica, čija je nadmorska visina 704 m.

Koliko je do sada poznato grad Bihor se po prvi put spominje 1450. godine u jednom dubrovačkom trgovinskom dokumentu (DA Serija Lamenta, Srpski rodoslovi i letopisi, Beograd 1927, srt. 238.), a u jednom izvještaju iz 1455. godine, navodi se da su Turci zaposjeli Prizren i Bihor u isto vrijeme (Ljuba Stojanović, Stari srpski rodoslovi i letopisi, Beograd 1927, str. 238). To buy levitra au bayer ni u kom slučaju ne bi trebalo da znači da su ova dva grada zaposjednuta te godine. Važnost grada Bihora u to vrijeme može se pretpostaviti samim tim što se vezuje za Prizren, pa je otuda i veća tvrdnja da je u tom mjestu bila uspostavljena turska vlast i da je u njemu već bilo muslimana doseljenih i prije ovog izvještaja.

U Bihoru se nalazi varošica Petnjica, koja je centar tog područja. Po pričama starih Bihoraca, Petnjica je dobila ime prije dolaska Turaka na ove prostore, i to po pet njivica koje su se gledajući sa okolnih visova jasno uočavale u dolini. Vremenom tu dolinu nazvaše Pet njivica, a kasnije Petnjica. Petnjica ima površinu od 173 km2. Naselje Petnjica je izgrađeno na zemljištu predsjednika opštine Petnjica Šefkije Kršića, kojeg su 1945. godine komunisti strijeljali u Beranama. Poslije njegovog pogubljenja konfiskovali su mu imovinu i sagradili naselje. Vlasnik te zemlje prije Šefkije je bio Idriz Muratović.

Do 1957. godine Petnjica je imala status opštine. Od tada je to prostor sa kojega se vrši iseljavanje stanovništva.

Po popisu iz 1981. godine područje Petnjice (Bihor) imalo je 10.539 stanovnika, 1991. godine 8.994, a 2011. godine 6.686 stanovnika, što dovoljno govori o stepenu iseljavanja.

Inicijativa za vraćanje statusa opštine području Petnjice stara je više od pola vijeka, tačnije, aktuelna je od 1957.g. kada je nepravednom odlukom tadašnjih republičkih organa ista ukinuta, istovremeno sa ukidanjem opštine Andrijevica. Građani Andrijevice su 1991. g. vratili status opštine.

Petnjica je to uspjela tek 2013.godine, iako su građani preko svojih predstavnika, pokušavali da to učine u više navrata i to: 1991, 1998, 2002 i 2005.

Polovinom 2008. g. građani područja Petnjice na svojim zborovima formiraju novi ODBOR ZA VRAĆANJE STATUSA OPŠTINE PETNJICI, koji je u toku svog rada vodio računa da svaki potez bude promišljen, odgovoran, mudar i legalan.

Članovi Odbora su razgovarali sa najvišim predstavnicima vlasti, sa predstavnicima lokalne samouprave, prisustvovali su brojnim javnim raspravama na temu Zakona o teritorijalnoj organizaciji CG i pritom dali određene primjedbe i sugestije na neke članove ponuđenog prijedloga Zakona. Takođe su organizovali okrugle stolove, napisali više desetina dopisa na razne adrese, jednom riječju, činili sve da najodgovornije ljude koji direktno ili indirektno utiču na realizaciju pomenute inicijative uvjere u opravdanost iste.

Na osnovu člana 32. Zakona o teritorijalnoj organizaciji CG, Odbor za vraćanje statusa opštine području Petnjice na sjednici održanoj 13.11.2011.g. donio je Odluku kojom ovlašćuje poslanike Rifata Rastodera, Draga Čantrića i dr Fahrudina Hadrovića da u ime građana područja Petnjice mogu pokrenuti inicijativu za vraćanje statusa opštine Petnjici.

Na osnovu pomenute Odluke Odbora, a i shodno višegodišnjoj inicijativi građana petnjičkog kraja, 28. decembra ovlašćeni poslanici su podnijeli Skupštini CG Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji CG, sa Studijom opravdanosti osnivanja opštine Petnjica. Skupština Crne Gore je pomenuti Predlog, shodno članu 135, stav 2, Poslovnika Skupštine, kao i člana 32, stav 2, Zakona o teritorijalnoj organizaciji CG, dostavila Vladi radi konstituisanja mišljena o istim.

Vlada CG, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je pozitivno mišljenje i isto dostavilo Skupštini i predsjedniku opštine Berane, uz obavezu da u roku od 90 dana donese Odluku o raspisivanju referenduma.

U tom kontekstu, odbornici u SO Berane sa područja Petnjice (dr Erol Muratović, Hazbo Ćeman, Izet Škrijelj i Muslija Kalić), na osnovu člana 38. Statuta Skupštine uputili su 01.06.2012.g. predsjedniku Skupštine Predlog odluke o raspisivanju opštinskog referenduma (kunsultativnog) radi prethodnog izjašnjavanja građana o osnivanju opštine Petnjica.

SO Berane je na osnovu podnijetog Predloga, na zasijedanju od 11.06.2012., donijela Odluku o raspisivanju opštinskog konsultativnog referenduma radi prethodnog izjašnjavanja građana o osnivanju opštine Petnjica, za 04.08.2012. g.

Na referendumu, od ukupno izašlih 4.674 glasača, za vraćanje statusa opštine Petnjici bilo je 4.642 glasa.

Dugotrajan i mukotrpan proces vraćanja statusa opštine Petnjici je konačno završen 28. maja 2013, kada je Skupština Crne Gore usvojila Izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji po kojima Petnjica postaje opština.

Područje opštine Petnjica obuhvata 173 kvadratna kilometara sa 28 naselja u kojima, prema popisu iz 2011. godine, bez radnika na privremenom radu u raznim evropskim i drugim državama, živi 6.713 stanovnika. Područje je teritorijalno prilično razuđeno. Udaljenost pojedinih naselja od centra Petnjice kreće se i do 20 kilometara. Po površini, Petnjica je veća od opština Budva i Tivat, a po broju stanovnika od Andrijevice, Žabljaka, Plužina i Šavnika.

Novosti

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

UDRUŽENJE GRAĐANA PORIJEKLOM IZ SANDŽAKA

Adresa: Ul. Nova br.2 71 000 Sarajevo

tel./fax. +387 33 220 995
e-mail: udruzenjesandzak@bih.net.ba
www.ugsandzakubih.ba