Izdvojeno

Sandžaklije danas grade i razvijaju Sarajevo i BiH preko privrede i poduzetništva do nauke i kulture

Sandžaklije danas grade i razvijaju Sara…

EKREM LEKIĆ, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA GRAĐANA PORIJEKLOM IZ SANDŽAKAViše ...

OSUDA-REAKCIJA na izjavu g-dina Zdravka Krivokapića, predsjednika Vlade Crne Gore

OSUDA-REAKCIJA na izjavu g-dina Zdravka …

  Povodom izjave Željke Cvijanović, a u vezi poziva predsjednika Vlad...

Pristupnica za članstvo

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com

Podružnice

Udruženje čini 13 zavičajnih podružnica, zavičajnih društava i klubova, i to:

Berane – predsjednik Redžep Crnovršanin
Bijelo Polje – predsjednik Omer Begović
Kosovo – predsjednik dr. Feho Hasković
Nova Varoš – predsjednica prof. Nezaheta Akšamija
Novi Pazar – predsjednik Faruk Demčović
Petnjica – predsjednik Ismet Ramčilović
Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana – predsjednik Salih Šabović
Zavičajni Klub Pljevljaka i prijatelja Pljevalja – predsjednik Emin Jašarbašić
Priboj – predsjednik Izet Skorupan
Prijepolje – predsjednik Demir Hašimbegović
Rožaje – predsjednik prof. dr. Ismet Kurtagić
Sjenica – predsjednik Dževad Bihorac
Tutin – predsjednik Rifat Zećirović

Udruženje čiti i četiri teritorijalno-zavičajne podružnice:

Bihać – predsjednik Hamza Čarkadžić
Brčko – predsjednik Ferhat Čaušević
Ilijaš – predsjednik Mehdija Hodžić
Tuzla – predsjednik Sadik Džidić

Rukovodstvo

Bivši predsjednici Udruženja od osnivanja su:

- Prof. dr. Hasan Hamzagić
- General Sefer Halilović
- Prof. dr. Rifat Škrijelj
- Prof. dr. sc. Redžep Dizdarević
- General Ramiz Dreković

 

Rukovodstvo Udruženja:

Ekrem Lekić – predsjednik

Rođen 26.10.1960. godine u Dolićima opština Sjenica. Oženjen, otac četvoro djece.
Srednju školu završio u Sarajevu, potom diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, te stekao zvanje diplomiranog politologa.
Period od 1987. do 1992. godine, radi kao novinar u sedmičnom listu „AS“. Takođe objavljuje tekstove u listovima „VALTER“, „NAŠI DANI“ itd.
Tokom rata boravi u Sarajevu gdje je jedan od osnivača Sandžačke brigade i Udruženja Sandžaklija u BiH.
Krajem 1992. godine na Kongresu Socijaldemokratske partije biran je za člana Predsjedništva SDP – BiH
Početkom 1993. godine, imenovan je za direktora SDP – BiH. U rukovodstvu SDP-a biva do 1997. godine.
Početkom 1999. godine osniva firmu L.K.C. VALTER i pokreće list „VALTER“ čiji je direktor i vlasnik.
Danas uspješan privrednik, vlasnik štamparije „PROSPERITET D.D.“ koja se bavi izdavaštvom.
Trenutno je angažovan na nekoliko projekata u Sandžaku gdje pomaže mjesnom stanovništvu da se što bolje organizuje na proizvodnji zdrave hrane. Tako je na njegovu inicijativu formirana zadruga „PEŠTERSKA VISORAVAN“ od najuspješnijih privrednika i naučnika te regije.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Prof. dr. Besalet Kazazović, zamjenik predsjednika

Rođen u Pljevljima, R. Crna Gora, 27.05.1948. godine.

Tu je završio osnovnu školu i Gimnaziju. U Pljevljima započinje vrlo rano svoju sportsku karijeru i kao svestrani sportista biva registrovan i takmiči se u tri sporta: fudbalu, rukometu i košarci. Najveći sportski domet, u svojoj veoma kratkoj karijeri, ostvaruje u rukometu kao prvoligaški igrač i omladinski reprezentativac.
Rano prekida sportsku da bi nastavio svoju akademsku karijeru 1968. g., upisujući kao redovni student Visoku školu za fizičku kulturu u Sarajevu. U trećoj godini studija postaje demonstrator, a po diplomiranju 1972. g., zapošljava se kao asistent gdje ostvaruje svoju punu akademsku karijeru do redovnog profesora 2001.g. U međuvremenu obnaša funkcije predsjednika Upravnog odbora Fakulteta, postaje prodekan za nauku i dekan fakulteta 1999.-2003.g.
Uporedo sa svojom akademskom profesionalnom djelatnošću bio je i generalni sekretar Plivačkog saveza BiH, selektor plivačke reprezentacije BiH, predsjednik Stručne komisije Plivačkog kluba „Bosna“, organizuje edukaciju kadrova iz BiH za potrebe aqua sportova, učestvuje na kongresima, savjetovanjima i seminarima za pedagoge u BiH i inozemstvu, obavlja funkcije predsjednik Komisije za vrhunski sport i olimpijske pripreme BiH, član Izvršnog Komiteta OK BiH...
Smučarski je učitelj preko 30 godina, naučio plivati cca 6000 djece, srednjoškolaca, studenata, policajaca, odraslih...Učestvovao u radu i podizanju akademskog osoblja pored svoga Fakulteta i na srodnim institucijama u Tuzli, Mostaru, Banjaluci, Bihaću i Istočnom Sarajevu. I na Univerzitetu u Sarajevu pomaže u radu Mašinskog, Veterinarskog, Elektrotehničkog i Poljoprivrednog fakulteta, te Akademije scenskih umjetnosti.
Publikovao 21 udžebenik, priručnik i stručnu publikaciju (plivanje, metodologija istraživačkog rada, rukomet, Olimpijske igre, kineziološka analiza...), objavio 100 naučnih i stručnih radova, bezbroj recenzija, 9 naučnih projekata (neki od njih dobili najvišu verifikaciju – Oxford).
Učestvovao u značajnoj mjeri na očuvanju kontinuiteta u radu i obnovi Fakulteta u periodu ratne agresije i poslije, ali i kao dekan institucije učestvuje u njoj na širenju dobrih međuljudskih i kolegijalnih odnosa, ali i zbližavanju srodnih akademskih institucija u regionu.
Bio je pripadnik Vojske Federacije BiH, ekspert Ministarstva odbrane/obrane BiH, Ministarstva obrazovanja Federacije BiH...
Za svoj značajan doprinos u razvoju fizičke/tjelesne kulture uopšte, pogotovo plivanja i plivačkog sporta, eliminaciji plivačke nepismenosti u Gradu i Republici, te i ostalim sportovima, dobio je više pohvala i priznanja. U tom smislu evidentan je i njegov doprinos na razvoju tjelesne kulture studenata Sarajevskog univerziteta.
Svoj cjelokupni radni vijek ostvario na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja (1972.-2013.g)

----------------------------------------------------------------------------------------------

 


Almir Škrijelj – sekretar Udruženja

Rođen 21.02.1976. godine u Rožaju, Crna Gora.
Osnovno obrazovanje završio u rodnom Rožaju a srednju školu u Novom Pazaru.
Pravni fakultet u Sarajevu upisao školske 1997-1998. godine, gdje je stekao zvanje pravnika a zvanje diplomiranog politologa na fakultetu političkih nauka u Sarajevu odsjek Međunarodni odnosi.
Oženjen i otac troje djece. Vlasnik i direktor firme „Student“ d.o.o., suvlasnik izdavačke kuće „Amax BMR“ d.o.o. u Sarajevu.
Kao studentski aktivista ima nekoliko priznanja i zahvalnica na datom doprinosu za poboljšanje studentskog standarda, kako studenata u Studentskim Domovima, tako i ostalih.
Za sekretara Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka izabran poslije Izborne Skupštine koja se održala 26.04.2014. godine u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Salih Šabović – potpredsjednik Udruženja

Šabović (Ramiz) Salih, rođen je 11.5.1958.godine u Plavu, Crna Gora. Završio Ekonomski fakultet. Oženjen je, otac dvije kćerke.
Do 1990.godine bio je zaposlen u građevinskom preduzeću „Vranica“ u Tuzli, Bagdadu, Moskvi, na mjestima rukovodioca finansijsko-materijalne službe. 1990.godine osniva građevinsko preduzeće „Giprom“, koje i danas uspješno egzistira i na čijem je čelu. Preduzeće ima 400 radnika. Preduzeće je vodeće u oblasti građevinarstva (visokogradnje) u Tuzli, Kantonu, BiH i jugoistočnoj Evropi, sa najviše izgrađenih stambeno-poslovnih objekata poslije rata u BiH. Vlasnik i direktor je preduzeća „Giprom“ u Crnoj Gori koje zapošljava 100 radnika. Učesnik je Armije BiH ( maj 1992. – januar 1996.godine).
Istovremeno bavi se sportskim radom. Bio je predsjednik bokserskog kluba „Giprom“, i pod njegovim je rukovodstvom klub osvojio naslov prvaka BiH u boksu.
Bio je predsjednik UO FK „Sloboda“ i od nedavno član IO NS BiH ispred Tuzlanskog kantona. Za to vrijeme FK „Sloboda“ je bila u vrhu Premier lige, dva puta igrala u kupu i izašla na međunarodnu scenu.
Za svoj rad u privredi, sportu i humanitarnim aktivnostima, više puta je nagrađivan. Od brojnih priznanja i nagrada izdvajamo slijedeće: Nagradu International Ledership star for quality 2007. godine (Ženeva). Takođe u 2010. godini kompanija „Giprom“ d.o.o. Tuzla je ponovo nagrađena od strane iste organizacije, ali ovog puta u kategoriji Platinum, a sama dodjela nagrada je održana u New York-u, 31.05.2010.godine, što potvrđuje da je firma uspješno nastavila svoje poslovanje i da ne odstupa od održavanja kvaliteta na najvišem nivou. Izabran je i za Najmenadžera 2008.godine za jugoistočnu Evropu, a poznat je i kao Vakif-utemeljitelj Behrambegove medrese, Zlatni Vakif zgrade Rijaseta IZ BiH, te kao Sportski radnik Tuzlanskog kantona.
Član je Privredne komore Udruženja građevinara TK, lider konzorcija za učešće na iračkom tržištu ispred TK.
Aktivno govori ruski jezik, a služi se i francuskim i albanskim jezikom.
Donator je i sponzor svih važnijih događaja i humanitarnih aktivnosti u gradu i TK.
Od oktobra 2010.godine na Općim Izborima u BiH izabran je za poslanika u Skupštini Tuzlanskog Kantona. Trenutno je zamjenik predsjednika političke organizacije Regionalni demokratski savez Tuzla, te predsjednik Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Doc. dr. Besim Balić – potpredsjednik Udruženja

IME: Besim
PREZIME: Balić
DATUM ROĐENJA: 16.05.1967.
DRŽAVA ROĐENJA: R. Srbija
SADAŠNJA ADRESA Nerkeza Smailagića 11, 71000Sarajevo
TELEFON: + 387 (0)33 54 29 03 (private); + 387 (0)61 20 01 28 (mobtel)
Fax: +387 33 61 13 49
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BRAČNO STANJE: Oženjen, otac troje maloljetnje djece

ZANIMANJE: Dr.sc šumarstva, naučna oblast ”Uređivanje šuma i urbanog zelenila”

SADAŠNJA POZICIJA: Šef Katedri za uređivanje šuma, Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Docent na Katedri za uređivanje šuma, Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu
1975-1983 -Osnovna škola, Tutin
1983-1987 - Srednja škola (Laboratorijski tehničar za mikrobiologiju) , Tutin
1987-1993 - Šumarski fakultet, Sarajevo
1998-2004 - Postdiplomski studij, Šumarski fakultet, Univerzitet u Sarajevu

1999-2000 - Specijalizacija na Institutu za Inventuru i prinos šuma na Šumarskom fakultetu u Göttingenu, kao dobitnik DAAD godišnje stipendije, Njemačka,

UŽA NAUČNA OBLAST: Dendrometrija, Inventura šuma, GIS sa daljinskim istraživanjima

PODACI O ZAPOŠLJENJU:
1992-1995; 1995-2003; 2003-2011; 2011:
-Samostalni referent za šumarstvo pri Općinskom sekretarijatu za privredu SO Novi Grad Sarajevo.
-Asistent Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
-Viši asistent Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
Docent Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu za naučnu oblast Uređivanje šuma i urbanog zelenila

STRANI JEZICI: njemački (dobro), ruski (dobro), engleski (loše),

Više informacija o biografiji i bibliografiji  

---------------------------------------------------------------------------------------------

- Predsjednik Nadzornog odbora – Dr. Duljko Hasić

- Predsjednik Suda časti – Vejsil Hodžić

 

Novosti

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

UDRUŽENJE GRAĐANA PORIJEKLOM IZ SANDŽAKA

Adresa: Ul. Nova br.2 71 000 Sarajevo

tel./fax. +387 33 220 995
e-mail: udruzenjesandzak@bih.net.ba
www.ugsandzakubih.ba